Ik ben huurder

Eenmalige huurverlaging 2021

Mogelijkheid tot huurverlaging in 2021. Ook voor u?

Goed nieuws voor onze bewoners die een sociale huurwoning bij TBV Wonen huren en een laag inkomen hebben. Mogelijk kunt u eenmalig een huurverlaging krijgen. Of dit voor u geldt en hoe dit werkt, leggen wij u hieronder uit. En we helpen u graag om van deze mogelijkheid gebruik te maken.

Alvast kort samengevat

  • Of u de eenmalige huurverlaging krijgt, hangt af van uw (gezamenlijk) inkomen, de samenstelling van uw huishouden en de hoogte van de huur van uw sociale huurwoning.
  • Voldoet u aan de voorwaarden op basis van uw inkomen in 2019? Dan wordt de huurverlaging automatisch voor u geregeld. TBV Wonen informeert u hierover in maart 2021. U hoeft zelf niets te doen.
  • Was uw inkomen in 2019 niet zo laag om in aanmerking te komen, maar is uw inkomen in 2020 of per 2021 gedaald, zodat het wél aan de voorwaarden van huurverlaging voldoet? Vraag dan de huurverlaging bij ons aan. 

Waarom huurverlaging? Te hoge huur bij een laag inkomen

Gaat iemand bij TBV Wonen een sociale huurwoning huren, dan doen we ons best om ervoor te zorgen dat de huurprijs van de woning past bij het inkomen van de bewoner. Toch kan het voorkomen dat bewoners een huurprijs hebben die te hoog is voor hun inkomen. Bijvoorbeeld door een daling van hun inkomen. De regering heeft op Prinsjesdag bekendgemaakt dat deze bewoners in 2021 eenmalig een huurverlaging kunnen krijgen.

Wat moet ik doen om huurverlaging te krijgen?

Als u, op basis van uw inkomen in 2019, aan de voorwaarden voldoet, dan laten wij u dat in maart 2021 weten. U hoeft daar niets voor te doen. Wij krijgen van de Belastingdienst door of uw (gezamenlijk) inkomen in 2019 en de samenstelling van uw huishouden binnen de voorwaarden past, en controleren voor u of u aan alle voorwaarden voldoet. Het hangt af van uw netto huurprijs hoeveel verlaging u krijgt. 

Wat als ik in maart géén bericht krijg, maar wel aan de voorwaarden denk te voldoen?

In dat geval is het misschien zo dat uw (gezamenlijk) inkomen zoals de Belastingdienst dit toetst, toch hoger is dan in de voorwaarden staat. Ook kan uw netto huurprijs toch lager zijn dan nodig is om aan de voorwaarden te voldoen.
Het kan zo zijn dat uw inkomen na 2019 is gedaald. Dan komt u misschien tóch in aanmerking. Dit kunt u inschatten aan de hand van het document dat u hieronder kunt downloaden bij het kopje 'Komt u in uw situatie in aanmerking voor eenmalige huurverlaging?'

In welke situaties wordt de huurverlaging sowieso niet toegekend?

  • De eenmalige huurverlaging wordt niet toegekend bij netto huurprijzen lager dan € 633,25
  • De eenmalige huurverlaging wordt niet toegekend aan huurders in de vrije sector
  • De eenmalige huurverlaging wordt niet toegekend aan huurders die op kamers wonen

Komt u in uw situatie in aanmerking voor eenmalige huurverlaging?

Dit kunt u inschatten aan de hand van de informatie in het document dat u hieronder kunt downloaden.
Blijkt hieruit dat u waarschijnlijk in aanmerking komt? Neemt u dan contact met ons op per e-mail via huuraanpassing@tbvwonen.nl of telefonisch via 013 - 594 05 94.
Kom ik in aanmerking voor huurverlaging?

Tot slot

  • Belangrijk voor u om te weten: de Belastingdienst geeft alleen aan TBV Wonen door óf uw inkomen voldoet aan de voorwaarden en hoeveel personen op uw adres wonen. Zij geven ons géén informatie over de exacte hoogte van uw (gezamenlijk) inkomen.
  • Wanneer de eenmalige huurverlaging ingaat is op dit moment nog niet bekend. Dit wordt bekendgemaakt in het voorstel voor huurverlaging dat bewoners die in aanmerking komen ontvangen.

Kennisbank doorzoeken

Vind uw antwoord