Over TBV Wonen

Actueel

TBV Wonen en BouwSchool Breda gaan schaarste aan tegelzetters te lijf

De laatste jaren is er een fors tekort aan technisch personeel in onder meer de bouwsector. Zoek je als aannemer een tegelzetter, dan heb je een lange adem nodig. Voor Woningcorporatie TBV Wonen reden om zelf actie te ondernemen. Samen met BouwSchool Breda is een opleidingstraject opgezet, waarin 12 personen in korte tijd worden opgeleid tot tegelzetter. Op 25 september vindt de aftrap plaats van het opleidingstraject, de deelnemers zijn er klaar voor!

Tekort aan arbeidskrachten

Tegelzetters: je moet ze met een vergrootglas zoeken. Dat merken partijen in de bouwsector de laatste jaren wel. Terwijl de bouwsector opveerde en er weer volop gebouwd en verbouwd wordt, groeide het aanbod van arbeidskrachten in de sector niet mee. Mede doordat tijdens de crisisjaren steeds minder jonge mensen kozen voor een technische vakopleiding, is het tekort aan personeel in de bouwsector alleen maar groter geworden, zo beschreef ook Cobouw.

Tekst loopt door onder de afbeelding
Wandspreuk zoekt tegelzetter_opleidingstraject TBV Wonen

Creatief

TBV Wonen heeft als woningcorporatie ook last van het tekort aan tegelzetters. Binnen het eigen onderhoudsbedrijf is het een hele uitdaging om het benodigde werk gedaan te krijgen. Maar ook de aannemersbedrijven die TBV Wonen ondersteunen komen moeilijk aan tegelzetters. Voor TBV Wonen reden om niet alleen harder te gaan vissen in een kleiner wordende vijver, maar vooral de vijver groter te maken. Theo Vonk, Hoofd Onderhoudsbedrijf bij TBV Wonen: “sinds jaar en dag leiden wij als Erkend Leerbedrijf vakmensen op door leerlingen een praktijkwerkplek te bieden. Zo investeren wij in hun én onze eigen toekomst. Maar als de instroom van jonge arbeidskrachten te klein is, moeten we creatief zijn. We werken met veelzijdige vaklieden met diverse specialismen. We merkten dat sommigen van hen wel interesse hadden om hun vaardigheden te verbreden en graag willen leren tegelzetten. Zo hebben we het idee opgepakt om actief bij te dragen aan het opleiden van tegelzetters.”

De handen ineen

Er werd contact gelegd met de BouwSchool Breda. Met hen werd al snel een opleidingsprogramma uitgedacht. 16 avonden, om de week, klassikale scholing. En in tussentijd leren in de praktijk, onder toezicht van ervaren collega’s. Een mooi traject waar meerdere partijen van kunnen profiteren, dacht TBV Wonen. Daarom werden ook partners uit de aannemersbranche uitgenodigd. Theo vertelt verder: “Twee van onze partners, de bouwbedrijven Van der Weegen en Krijnen, waren direct enthousiast! Nu hebben we een mooi klasje gevuld met 12 deelnemers. 6 van onze eigen collega’s en de overige 6 zijn vaklieden van Van der Weegen en Krijnen. Het mooie is dat dit mes aan heel veel kanten snijdt. De vakmannen verbreden hun vaardigheden, als werkgevers vergroten we onze eigen slagvaardigheid en uiteindelijk dragen we ook bij aan kennis en kunde voor de sector. Ontzettend mooi om dit te kunnen organiseren door de handen ineen te slaan met partijen uit het beroepsveld en een gekende opleider. Het zou heel mooi zijn als we iets soortgelijks in de toekomst ook kunnen organiseren voor timmerlieden en loodgieters. Als je het enthousiasme bij deze groep ziet, zou je bijna zelf gaan meedoen!”

TBV-Opleiden-MvdH4671

« Terug naar overzicht