Over TBV Wonen

Actueel

Ik denk erover om Oekraïense vluchtelingen in mijn huurwoning op te vangen. Mag dat?

Misschien denkt u erover na om Oekraïense vluchtelingen in uw huurwoning op te vangen. Wij geven u graag advies en laten u weten hoe wij hierover denken.

1. Mag ik Oekraïense vluchtelingen in mijn huis opnemen?
In onze stad en dorpen wordt, onder leiding van de gemeente Tilburg, gewerkt aan professioneel georganiseerde opvang en begeleiding. Experts geven aan dat het belangrijk is om vluchtelingen zo veel mogelijk duidelijkheid en stabiliteit te geven. Het in huis nemen van vluchtelingen door particulieren is erg gastvrij, maar het is ingrijpend voor zowel de vluchteling(en) als voor u. Deze mensen maken een moeilijke tijd door en hebben daarbij goede begeleiding en stabiliteit nodig. Daarom heeft het de voorkeur om gebruik te maken van centraal georganiseerde opvang en raden wij opvang bij u thuis op dit moment af.

2. Is het dan echt verboden?
Als huurder mag u logees in uw woning ontvangen, wij kunnen u dit wettelijk niet verbieden. Oekraïners mogen als Europeanen vrij reizen en in Nederland verblijven.
Zeker als het gaat om familieleden of bekenden die Oekraïne zijn ontvlucht, hebben wij er begrip voor als u hen tijdelijk onderdak biedt. Voorwaarde is altijd dat de woonsituatie veilig blijft en er geen overlast ontstaat voor omwonenden. Zoals bij vraag 1 aangegeven, blijft huisvesting via de georganiseerde weg de voorkeur hebben.

3. Wat als ik tóch besluit een/enkele vluchteling(en) in huis te nemen?
Het is belangrijk dat de overheid weet wie er in ons land en in onze gemeenten verblijven, zodat nu en op langere termijn hulpverlening goed georganiseerd kan worden. Daarom is het belangrijk dat vluchtelingen, ook als zij bij particulieren onderdak krijgen, zich registreren bij de gemeente.
Ook als verhuurder vinden wij het belangrijk van u te horen als u onderdak biedt. U kunt dit bij ons melden via info@tbvwonen.nl of telefonisch op 013-594 05 94. Mogelijk neemt een collega van ons contact met u op om hierover te spreken. Als de opvang ten koste gaat van veiligheid of leefbaarheid door bijvoorbeeld overlast, kan dat wél betekenen dat huisvesting door ons verboden wordt.

4. Geldt bovenstaande ook voor opvang van mensen die niét uit Oekraïne gevlucht zijn?
Oekraïners mogen als Europeanen vrij naar ons land komen. Dit is anders dan vluchtelingen uit verschillende andere landen, die alleen via officiële procedures in ons land mogen verblijven.
U mag logees vanzelfsprekend tijdelijk ontvangen. Wel zijn er regels voor permanente inwoning en onderverhuur. Het is belangrijk dat u zich hieraan houdt. Woonfraude kan namelijk grote gevolgen hebben. Twijfelt u, neemt u dan contact met ons op per e-mail via info@tbvwonen.nl of telefonisch op 013-594 05 94. Mogelijk neemt een collega van ons contact met u op om hierover te spreken. 

5. Ik wil op een andere manier helpen. Wat kan ik doen?
Wij zijn heel blij met uw betrokkenheid! Er zijn heel veel manieren waarop u iets voor Oekraïense vluchtelingen kunt doen. Hieronder geven wij een paar verwijzingen naar websites:

Gemeente Tilburg: algemene informatiepagina over opvang van Oekraïense vluchtelingen in gemeente Tilburg met ook antwoord op veelgestelde vragen. Op deze pagina kunt u zich ook aanmelden als u wilt helpen. De gemeente kan u doorverwijzen.

Vluchtelingenwerk: op deze pagina vindt u meer informatie over opvang van (Oekraïense) vluchtelingen. Ook kunt u zich aanmelden als vrijwilliger.

- Via een app als RefugeeFriend kunt u zich aanmelden voor concrete hulp in de buurt met bijvoorbeeld het geven van eten, het beschikbaar stellen van uw badkamer of het verzorgen van vervoer.

- Wilt u een financiële bijdragen geven voor hulpgoederen en medische hulp voor vluchtelingen? Dan kunt u doneren aan onder andere het Rode Kruis of Giro 555.

 

« Terug naar overzicht