Zelf klussen

Om van jouw huis je thuis te maken, wil je je woning misschien naar eigen wens aanpassen. Dat mag! Dit soort aanpassingen noemen we Zelf Aangebrachte Veranderingen (ZAV). Kun je de aanpassing gemakkelijk verwijderen wanneer je gaat verhuizen? Dan heb je geen toestemming nodig. Voor aanpassingen die niet gemakkelijk te verwijderen zijn, heb je wel toestemming nodig. Klik hiernaast om je aanvraag voor een Zelf Aangebrachte Verandering bij ons in te dienen.

Veel gevraagd over Zelf klussen

Heb ik toestemming nodig om zelf te klussen in en aan mijn woning?

Algemeen

Je mag zelf klussen in en aan je woning. Wij noemen dit Zelf Aangebrachte Voorzieningen (ZAV). Voor sommige woningveranderingen heb je onze toestemming nodig.

Je hebt geen toestemming nodig: wanneer je de verandering zelf gemakkelijk kunt verwijderen als je gaat verhuizen, bijvoorbeeld voor het leggen van laminaat of planken aan de muur.

Je hebt wel toestemming nodig: wanneer je de verandering niet gemakkelijk kunt verwijderen als je gaat verhuizen, bijvoorbeeld voor de plaatsing van een dakkapel of een tuinhuisje.

Wil je toestemming aan ons vragen voor een Zelf Aangebrachte Voorziening? Vul het aanvraagformulier in en je krijgt van ons een reactie. Zodra je goedkeuring hebt ontvangen, kun je aan de slag. 

Let wel op! Een Zelf Aangebrachte Voorziening die effect heeft op de buitenzijde (bijvoorbeeld een serre, veranda, schuur of berging) valt niet onder de opstalverzekering van TBV Wonen. Omdat de ZAV jouw eigendom is en blijft, moet je deze verandering nog apart verzekeren. Neem dus even contact op met je verzekeringsmaatschappij.

Welke woningveranderingen mag ik niet zelf uitvoeren?

Algemeen

Wat je niet mag doen:

  • veranderingen waardoor wij de woning in de toekomst niet meer opnieuw kunnen verhuren;
  • veranderingen die tot een waardedaling van de woning leiden;
  • veranderingen die tot gevaarlijke situaties leiden;
  • veranderingen die in strijd zijn met de beleidsregels van TBV Wonen;
  • veranderingen die niet volgens de bouwregelgeving worden uitgevoerd;
  • veranderingen waarbij TBV Wonen het normale onderhoud niet meer of niet goed kan uitvoeren.

Hoe vraag ik toestemming aan om zelf te klussen?

Algemeen

Vul hiervoor het aanvraagformulier in. Afhankelijk van de klus ontvang je een bericht met goedkeuring of neemt de gebiedsbeheerder contact met je op. Zodra je goedkeuring hebt ontvangen, kun je aan de slag.
Meer informatie vind je hier.

Ontvang ik een vergoeding voor de woningverandering die ik zelf heb aangebracht als ik ga verhuizen?

Algemeen

In sommige gevallen wordt de woning door een verandering meer waard. In dat geval kun je een vergoeding krijgen. Je ontvangt een eventuele vergoeding, wanneer je de huur opzegt. De hoogte van de vergoeding bepalen we bij de voorinspectie van je huis. De opzichter bepaalt of je een vergoeding krijgt. Er zijn wel enkele voorwaarden om voor een vergoeding in aanmerking te komen:
• Je hebt de toestemming voor de een zelf aangebrachte verandering vooraf aangevraagd en van ons gekregen.
• Je hebt voor de zelf aangebrachte verandering meer dan € 500 geïnvesteerd.
• De zelf aangebrachte verandering mag niet ouder zijn dan tien jaar.
• De vergoeding is gebaseerd op de standaardkwaliteit van TBV Wonen. Wij rekenen dus niet met het werkelijke investeringsbedrag van de bewoner maar met de investering die TBV Wonen gemiddeld doet om een dergelijke verandering aan te brengen.
• De vergoeding is gebaseerd op de materiaalkosten en niet op arbeidskosten.
• Je hebt alleen recht op de vergoeding voor veranderingen die vermeld staan in het “overzicht van de te vergoeden ZAV’s”.
• Je moet de factuur of bon en eventuele gebruiksaanwijzingen voor de aangebrachte verandering kunnen overhandigen, zonder dit bewijs heb je geen recht op een vergoeding.

Onderhouden jullie de aanpassingen die ik zelf aan mijn woning heb aangebracht?

Algemeen

Nee, daarvoor ben je zelf verantwoordelijk. Ook vervanging is voor eigen rekening.

Voor welke aanpassingen heb ik een omgevingsvergunning nodig?

Algemeen

Vraag zelf bij de gemeente na of je een omgevingsvergunning nodig hebt. Of kijk op omgevingsloket.nl. Is een omgevingsvergunning nodig? Stuur dan een kopie aan ons op.

De kosten van deze vergunning(en) zijn voor eigen rekening. Je mag pas starten met de klus nadat je de vergunning hebt ontvangen. Als je geen toestemming krijgt van de gemeente, geven wij ook geen toestemming voor de klus.